• Steven de Joode

Van atheïsme tot magie: 31 bijzondere boeken onder de hamer


Sylvain Maréchal (1750 – 1803) was zonder twijfel een van de radicaalste Franse denkers van de late 18e eeuw. Hij was openlijk atheïst en ontwikkelde een utopisch socialisme dat veel weg had van anarchisme.


Uiteraard brachten zijn ideeën hem geregeld in conflict met de autoriteiten; één van zijn publicaties leidde tot een gevangenisstraf van vier maanden. Georganiseerde religie probeerde hij te vervangen door een cultus van Deugd en Rede.


Hoe die cultus er precies uit zou moeten zien, legt hij uit in Culte et loix d'une société d'hommes sans Dieu (1797). Zondagavond kun je op Catawiki proberen een exemplaar van dit even zeldzame als intrigerende boek te bemachtigen.


Dezelfde exclusieve veiling bevat tevens een incunabel met fraaie handgeschilderde initialen, en niet minder dan drie boeken van de grote Jezuïtische geleerde Athanasius Kircher, waaronder zijn studie over D'onder-aardse weereld.


Verder vind je er diverse zeldzame boeken over magie, handschriften van Thomas Mann en Bela Bartok, een 16e-eeuwse boek met een bouwplaat, het beroemde "J'accuse...!" van Émile Zola, Strada's De Bello Belgico met de indrukwekkende Leo Belgicus, en nog veel meer.


Heb je nog geen account? Maak hier je gratis account aan en bied wekelijks op bijzondere boeken.
103 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven