• Steven de Joode

Gebonden door binderij Van Damme en 39 andere pareltjes


Tussen 1768 en 1782 verschenen de eerste vier delen van het Groot placaat en charter-boek van Vriesland, geredigeerd door G.F. baron thoe Schwartzenberg en Hohenlansberg. Van dit voor Friesland belangrijke werk werden vier of vijf exemplaren gedrukt op groot papier, schitterend gebonden en aangeboden aan de stadhouder, de Staten Generaal en enkele andere hoogwaardigheidsbekleders. De banden werden vervaardigd door de prestigieuze Van Damme binderij, Amsterdam, zonder twijfel een van de belangrijkste boekbindateliers uit de 18e eeuw.


Van deze sets lijken maar twee exemplaren te zijn overgeleverd. Eén bevindt zich in de Koninklijke Bibliotheek, Den Haag, en komt uit het bezit van Willem V of verzamelaar Joost Romswinckel. De andere set kan binnenkort in jouw boekenkast staan: tot zondag kan er via Catawiki op geboden worden. De oogstrelende boekbanden zijn vervaardigd van bruinkarmijn marokijn, plaatselijk gebeitst, en rijkelijk met goud bestempeld, gebonden op acht touwen, de platten versierd met dubbellijnen, rollen en kantwerk, met een kader in de vorm van een poort met zwart gemaakt basement, en in het midden het wapen van Friesland. De set heeft een schatting van € 10.000-€ 15.000.


De banden zijn onderdeel van een exclusieve veiling die nog 39 andere pareltjes bevat, van een gesigneerde Albert Camus (met opdracht aan Maurice Blanchot), tot een wereldberoemd Chinees woordenboek. Begerenswaardig is ook Pescatorea. Iconographie des Orchidées de la collection de M. Pescatore, au Chateau de la Celle–St.–Cloud. Met 48 handgekleurde platen van orchideeën is dit botanische porno in optima forma. De auteur, Jean-Jules Linden, was een gepassioneerd orchideeën jager die niet minder dan 1100 soorten orchideeën naar België wist te halen. Verder zijn er nog enkele incunabula, een psalmboekje gebonden in schildpad, een schitterend anatomisch werk, een Ptolemeus uit 1548, en erg verleidelijk een officiële dagvaarding van Emile Zola. Kortom, voor je kerstinkopen hoef je dit jaar niet de deur uit!
148 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven