• Steven de Joode

Dwergen, vogels, en een kuisheidsring: 25 bijzondere boeken onder de hamerEr bestaan geen selfies van Lodovico Moscardo waarop hij te zien is achter een bord zelfgemaakte pasta.


Moscardo had wel iets beters te doen: hij was een verwoed verzamelaar van antiquiteiten en rariteiten. Na 30 jaar verzamelen bezat hij een indrukwekkend museum, gevuld met sacrofagen, Romeinse beelden, munten, fossielen, mineralen, siamese tweelingen, muziekinstrumenten, de schoenen van een Amerikaanse Indiaan, etc.


Zijn collectie is beschreven en geïllustreerd in Note overo memorie del museo del conte Lodovico Moscardo (1656). Dit boek bevat de eerste afbeelding van een seksueel instrument: een "fibula gimnasctica", oftewel een kuisheidsring.


Mocht je dit boek niet bezitten en dat terecht! betreuren, dan is er hoop: aanstaande zondag kun je via Catawiki een exemplaar van de tweede, uitgebreide editie uit 1672 bemachtigen, inclusief de afbeelding van de twee onfortuinlijke heren hierboven.


Het boek is onderdeel van een exclusieve boekenveiling: een selectie van slechts 25 even zeldzame als aantrekkelijke boeken, waaronder een serie gravures van rondtrekkende dwergen, een beschrijving van Azië, een schitterend boek met handgekleurde gravures van bloemen, gravures van vogels, en de veelbewogen levens van Romeinse keizers.


Heb je nog geen account? Maak hier je gratis account aan en bied wekelijks op bijzondere boeken.153 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven